Zelf isoleren: 7 tips

Je hebt het minder snel koud als je op de bank TV kijkt. Je voeten voelen warmer aan. Een kind kan op zolder gaan slapen of je hebt eindelijk een fijn thuiskantoor. Door te isoleren krijg je meer comfort in huis. Bovendien bespaar je energie en uiteindelijk dus ook geld. Isoleren kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld met vloer-, spouwmuur- of dakisolatie. Elke woning kan geïsoleerd worden. Toch zijn 2 van de 3 woningen in Nederland nog niet goed geïsoleerd. Werk aan de woning dus!

In het submenu Isoleren vind je de verschillende isolatie oplossingen die we via onze installatiepartner aanbieden. Maar wist je dat je ook zelf eenvoudig wat aanpassingen kunt doen om je huis comfortabeler te maken? Onderstaande 7 kleine maatregelen helpen je op weg om er in de koude wintermaanden wat warmer bij te zitten.


Verban tocht met tochtbanden

Het is lastig om energie te besparen wanneer je huis tochtig is. Ban de tocht uit je huis door kieren en naden van je ramen, deuren, buitenmuren, zolder, dak, meterkast en kruipluik te dichten om te voorkomen dat warmte lucht naar buiten ontsnapt. Dit kun je doen met tochtband om de kieren dicht te maken rondom deuren, ramen en kruipluiken die open kunnen. Compressieband is geschikt voor naden tot 20 mm in vaste delen, zoals muren en vloeren. Bedek ook je brievenbus met een brievenbusborstel. Laat de kieren onder binnendeuren zitten, die zijn nodig voor goede ventilatie. Bij een gemiddelde hoekwoning/2-onder-1-kapwoning kan de besparing oplopen tot 70m3 gas en €60,- per jaar. (Bron: Milieu Centraal)


Isoleer de verwarmingsleiding

Lopen er leidingen van je verwarming door onverwarmde ruimtes? Dan loont het om deze te isoleren met buisisolatie. Met buisisolatie van 20 millimeter dik bespaar je op jaarbasis 3 m3 gas per meter verwarmingsleiding die je isoleert (bron: Milieu Centraal). Isoleer geen buizen in verwarmde ruimtes of buizen met drinkwater. Wat betreft het isoleren van waterleidingen kun je de volgende richtlijn aanhouden: de warm waterleiding moet je niet isoleren om Legionellabesmetting te voorkomen. De koud waterleiding moet je ook niet isoleren, tenzij er risico is voor opwarming, bijvoorbeeld doordat de koud waterleiding anders opwarmt door een ernaast gelegen warm waterleiding of verwarming, bijvoorbeeld een cv-leiding of vloerverwarming. Een andere uitzondering is een warm water circulatieleiding: die moet altijd geïsoleerd worden en is zo warm dat de Legionellabacterie afsterft.


Isoleer je ramen met kozijnfolie

Heb je enkel of dubbel glas? En kun of wil je je glas niet vervangen door isolatieglas? Dan loont het om deze tijdelijk te isoleren met kozijnfolie. Door dit folie op de kozijnen aan te brengen en strak te spannen over je ramen worden de isolatiewaardes van enkel en dubbel glas verbeterd. Zo wordt die van enkel glas bijna gelijk aan die van dubbel glas en die van dubbel glas bijna aan die van HR-glas. Hierdoor voorkom je een hoop warmteverlies, bij enkel glas bespaar je per m2 raam 11 euro per jaar! Bij dubbel glas is dit 3 euro per m2 raam per jaar. (Bron: Milieu Centraal)

Vergeet niet om de landelijke en regionale subsidieregelingen in de gaten te houden om te zien wat er wordt vergoed, mocht je je ramen uiteindelijk willen vervangen.


Houd de warmte binnen

Is je buitenmuur niet geïsoleerd? Dan verdwijnt achter de verwarming veel warmte door de muur naar buiten, wat natuurlijk zonde is. Het beste is de muur te isoleren, maar als dat niet kan is het plaatsen van radiatorfolie een goede en simpele oplossing. Plak de folie achter de verwarming, dit kan met dubbelzijdig of magneet tape, hierdoor zie je de folie niet eens zitten. Per m2 radiatorfolie bespaar je 10 m3 gas per jaar, gelijk aan 8 euro. (Bron: Milieu Centraal)


Doe gezellig de gordijnen dicht

Het beste is om je ramen te vervangen door HR++ glas of triple glas, maar als dat niet kan kun je ook denken aan isolerende raambekleding. Gebruik deze goed: door je gordijnen dicht te doen wanneer het donker is help je om de warmte in de kamer te houden. Omdat je gordijnen warmer worden dan glas, voelt het met dichte gordijnen een stuk comfortabeler aan. Let er wel op dat je gordijnen op de vensterbank eindigen en niet over je verwarming hangen, anders blokkeer je de opstijgende lucht en zal je juist harder moeten stoken.


Doe de deur dicht en verwarm alleen waar je bent

Zit je ‘s avonds lekker op de bank TV te kijken, doe dan alle deuren van de kamer dicht en verwarm alleen de woonkamer. Volgens Milieu Centraal kan je hier gemiddeld zo’n €240,- per jaar mee besparen! Geen zin om hier elke keer aan te moeten denken? Een deurdranger of deurveer is hier de ideale oplossing voor, deze doet automatisch voor jou de deur dicht.


Verspreid de warmte

Heb je een verwarming met een dubbele of driedubbele plaat dan kan een radiator-ventilator een goede optie zijn om je huis comfortabeler te maken. Het enige wat je hoeft te doen, is de ventilator in het stopcontact te stoppen en onderaan je radiator te plakken. Wanneer de verwarming aan staat verspreidt de ventilator de warme lucht sneller door je kamer. Hierdoor is je huis sneller opgewarmd en hoeft de verwarming minder lang of minder hard te branden. (Bron: Milieu Centraal)


Toch hulp nodig?

Onze installatiepartners maken gebruik van (technische) oplossingen die zich in de praktijk bewezen hebben. Wil je zeker weten welke isolatie in jouw situatie het beste is, laat dan een adviseur via onze partner langskomen voor vrijblijvend advies.

Alle duurzame oplossingen

Behaaglijk gevoel

Spouwmuurisolatie

Wil je van die koude muren af en het behaaglijker maken in huis? Dan is spouwmuurisolatie een duurzame oplossing. Over het algemeen is het zo dat een investering in spouwmuurisolatie zich binnen 3 jaar terugverdient (bron: Milieu Centraal). En daarna ga je er meestal goed op vooruit.

Lees meer Submenu

Kamer erbij

Dakisolatie

Met goede dakisolatie kun je jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten besparen. Bovendien kun je van een goed geïsoleerde zolder een mooie slaap- of hobbykamer maken. Deze extra ruimte, evenals de dakisolatie zelf, kunnen bovendien de waarde van je huis verhogen.

Lees meer Submenu

Zelf stroom opwekken

Zonnepanelen

Je woning verbeteren kan de waarde ervan verhogen en je veel geld besparen. Milieu Centraal heeft berekend dat de winst van zonnepanelen vergelijkbaar is met 4% rente op een spaarrekening. Via onze installatiepartner krijg je t/m 30 juni € 20 korting per paneel, waar wacht je nog op?

Lees meer Submenu

Warme voeten

Vloerisolatie

Wil je van die koude voeten af en het lekker behaaglijk maken in huis? Dan is vloerisolatie een duurzame oplossing. Wist je dat veel warmte uit je woonkamer verdwijnt door de vloer? Door je vloer goed te isoleren voelt je huis direct veel comfortabeler aan.

Lees meer Submenu

Minder vocht

Bodemisolatie

Is jouw kruipruimte erg laag of is jouw kruipruimte vochtig? Dan is bodemisolatie vaak een goede optie om uit te voeren. Door isolatiemateriaal op de bodem aan te brengen wordt de woning en de kruipruimte droger en wordt warmte beter vastgehouden.

Lees meer Submenu

Einde van tocht

Glasisolatie

Met goed geïsoleerde ramen is het lekker koel in de zomer en behaaglijk in de winter. Je huis wordt een stuk comfortabeler. Dus reken af met tocht en condens op de ramen en bespaar meteen ook flink op je stookkosten.

Lees meer Submenu