Spouwmuurisolatie
Wil je van die koude muren af en het lekker behaaglijk maken in huis? En is je woning tussen 1920 en 1975 gebouwd? Waarschijnlijk is spouwmuurisolatie dan een duurzame oplossing die je kunt toepassen. Het is bovendien een van de makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren! Een investering in spouwmuurisolatie voor een gemiddelde hoekwoning kan binnen 3,5 jaar worden terugverdient (bron: Milieu Centraal). Onze installatiepartner Solease helpt je van advies, offerte tot en met het aanbrengen van de isolatie. Hoe pak je het aan? Lees hieronder meer over de mogelijkheden van spouwmuurisolatie en maak je eigen persoonlijk stappenplan.
Wanneer is spouwmuurisolatie relevant?
Een spouwmuur bestaat uit 2 muren met een paar centimeter ruimte ertussen (de spouw). Die ruimte kun je laten vullen met isolatiemateriaal. Niet iedereen kan dit toepassen in zijn huis, want niet ieder huis heeft een spouwmuur. Hieronder een overzicht per bouwperiode van de mogelijkheden voor spouwmuurisolatie. Dit kan in jouw situatie net iets anders zijn, maar het geeft wel een goede richtlijn.
Is jouw huis vóór 1920 gebouwd? Dan heb je vermoedelijk geen spouwmuur, en kun je die dus ook niet laten isoleren. Je kunt dan wel extra isoleren door isolatie aan de binnen- of buitenkant van je buitenmuren aan te brengen.
Is jouw huis tussen 1920 en 1975 gebouwd? Dan heeft je huis een spouwmuur die wel wat isolatie kan gebruiken. De spouwmuur is namelijk waarschijnlijk niet of matig geïsoleerd, dus valt er bij deze woningen veel te winnen.
Is jouw huis tussen 1975 en 1991 gebouwd? Dan heb je waarschijnlijk wel al spouwmuurisolatie, maar is de isolatiewaarde daarvan matig. Ook hier valt dus nog winst te behalen. Je kunt je woning na-isoleren aan de binnen- of buitenkant, maar extra isolatiemateriaal in de spouwmuur kan ook een gunstige oplossing zijn.
Is je huis na 1991 gebouwd? Dan heb je al goede gevelisolatie. Extra isolatie van de spouw is dan niet noodzakelijk.
- Maak je huis comfortabeler
- Duurzame oplossing
- In ongeveer 3,5 jaar terugverdiend
- Snel geregeld
- Geen breekwerk of verbouwing nodig
- Landelijke subsidieregelingen
- Goed voor het milieu
Hoe werkt het?
Laat je je spouwmuur door de installatiepartner van Woningverbeteraars isoleren, dan worden in de voegen van je buitenmuur kleine gaatjes geboord. De grootte van het gat is onder andere afhankelijk van de voeg en het isolatiemateriaal. Met een machine wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen of gegoten. Als de spouwmuur gevuld is, worden de gaatjes netjes weggewerkt. Dit is binnen een dag gebeurd en voor het isoleren is geen breekwerk of verbouwing nodig. De gevel verandert niet van uiterlijk, en onderhoud is niet nodig. Isoleren zonder rommel dus!
Jarenlang extra comfort
Voor spouwmuurisolatie is het noodzakelijk dat je huis een lege spouw heeft. Zo moeten er bijvoorbeeld geen puin, cement of vleermuizen in zitten. Onze isolatie experts kunnen de spouw in de meeste gevallen goed schoonmaken indien nodig. Daarnaast moet ook de buitengevel kunnen ademen. De toepassing van geglazuurde bakstenen of verf kan de gevel ongeschikt maken voor spouwmuurisolatie. Dit is afhankelijk van jouw situatie. Laat dan vrijblijvend een adviseur meekijken.
Onze Woningverbeteraars werken met duurzame materialen die voldoen aan meerdere kwaliteitskeurmerken en aan de hoogste eisen voor isolatiemateriaal. De muren kunnen blijven ademen en het is geen voedingsbodem voor schimmels. De kwaliteit blijft op niveau, zelfs na tientallen jaren.
Geïnteresseerd in spouwmuurisolatie?
Onze installatiepartner Solease maakt gebruik van (technische) oplossingen die zich in de praktijk bewezen hebben. Zij kunnen je een goede offerte aanbieden voor spouwmuurisolatie. Wil je zeker weten dat deze vorm van isolatie in jouw situatie het beste is, laat dan eerst vrijblijvend een adviseur langskomen voor advies op maat.