Dakisolatie

Wist je dat veel Nederlandse daken nog niet goed geïsoleerd zijn? Zonde. Een dak zonder isolatie is één van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie kun je jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten besparen (bron: Milieu Centraal). Onze installatiepartner Solease helpt je van advies, offerte tot en met het aanbrengen van de isolatie. Hoe pak je het aan? Lees hieronder meer over de mogelijkheden van dakisolatie en maak je eigen stappenplan.


Wanneer is dakisolatie relevant?

Ongeveer 20% van de daken in Nederland heeft nog geen dakisolatie. De overige 80% heeft wel een isolatielaag, maar die is vaak dun en isoleert maar matig. Veel mensen denken daarom dat hun dak al goed geïsoleerd is, maar het tegendeel is waar! Check dus altijd goed hoe dik de isolatielaag is: bij de meeste materialen is 13 cm genoeg voor een goede isolatie (Rc-waarde van 4).

Bij dakisolatie wordt het dak vanaf de binnen- en/of buitenkant geïsoleerd. Zo is het er lekker comfortabel omdat de warmte beter wordt vastgehouden. Bovendien heb je minder energie nodig om de ruimte te verwarmen.. En van een goed geïsoleerde zolder kun je een mooie slaap- of hobbykamer maken en deze extra ruimte, evenals de dakisolatie zelf, kan de waarde van je huis verhogen. Als de zolder alleen als bergruimte wordt gebruikt die je kunt afsluiten met een deur of luik, kan beter de zoldervloer geïsoleerd worden om de opstijgende warmte in een eerder stadium tegen te houden.

Voordelen dakisolatie

 • Pak één van de grootste energieverspillers in huis aan
 • Maak van je zolder een fijne kamer
 • Verhoog mogelijk de waarde van je woning
 • Bespaar honderden euro’s per jaar
 • Landelijke subsidieregelingen
 • Goed voor het milieu
 • Duurzame oplossing

Wat bespaar je met dakisolatie?

Bij een gemiddelde hoekwoning met een schuin dak bespaar je, als je start met geen isolatie, met dakisolatie €650 per jaar op je energierekening als je je zolder verwarmt. Bij een 2-onder-1-kap zonder eerdere dakisolatie bespaar je €700 per jaar op je energierekening als je je zolder verwarmt (bron: Milieu Centraal). Daarnaast kun je de zolderruimte dan ook gebruiken als slaapkamer of hobbykamer.


Heb je een schuin dak dat gerenoveerd moet worden of heb je nieuwe dakpannen nodig?

Dan is dit een goed moment om de buitenkant van je schuine dak te laten isoleren. Een professioneel bedrijf haalt dan de pannen van je dak af, plaatst het isolatiemateriaal op je dak en legt de dakpannen weer terug. Je dak wordt hiermee wel hoger dus moet de aansluiting met de dakgoot vervolgens worden hersteld. Hoewel dat een flinke ingreep is en de installatie ongeveer een dag duurt,  is vanaf de buitenkant de beste manier van je dak isoleren. Zo is er ruimte voor voldoende isolatiemateriaal, wat niet onderbroken wordt door de balken van je dak.


Is je schuine dak in goede staat?

Als je dak niet gerenoveerd hoeft te worden, kun je er ook voor kiezen om de binnenkant van je schuine dak te laten isoleren. Wij raden aan om een professioneel bedrijf in te schakelen zoals onze installatiepartner Solease, maar als je een doorgewinterde klusser bent zou je dit ook zelf kunnen doen. Houd er wel rekening mee dat je op dit moment geen recht op landelijke subsidie hebt als je de klus zelf doet. Naast landelijke subsidies kun je ook kijken wat er in jouw gemeente aan subsidies voor isolatiemaatregelen bestaan. Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor dit type dakisolatie. Bijvoorbeeld isolerende platen met gipsafwerking tussen de balken van je dak, waarmee je in één keer klaar bent. Als je iets duurzamer bezig wilt zijn, kies dan voor een van de volgende materialen: steenwol, glaswol, gerecycled katoen, EPS, of thermosheets en thermoskussens van warmte reflecterende folie.


Heb je een plat dak?

Moet je platte dak worden gerenoveerd? Dan is dit een goed moment om je dak te laten isoleren. De isolatie van een plat dak kan je beter altijd  door een professioneel bedrijf laten doen. Het risico op vochtschade is namelijk groot als je het zelf doet. Een niet-geïsoleerd plat dak kun je het beste vanaf de buitenkant laten isoleren, waar 2 manieren voor zijn:

 1. Isolatie bovenop je platte dak, onder de dakbedekking
  Wil je de beste isolatiewaarde? Kies dan voor isolatieplaten bovenop het platte dak, afgewerkt met waterdicht materiaal. De bestaande dakbedekking wordt dan weggehaald en de isolatieplaten worden geplaatst en afgedekt met een nieuwe laag dakbedekking. Dit is vooral een optie als het dak toch al vervangen moet worden.

 2. Isolatie bovenop de dakbedekking
  Als de bestaande dakbedekking nog in goede staat is kun je er voor kiezen om drukvaste, waterbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking te laten zetten. Daar bovenop komt een laag grind of tegels tegen het wegwaaien. De isolatiewaarde is dan wel een stuk lager dan wanneer je de gehele dakbedekking vervangt zoals bij optie 1. Deze isolatiemethode wordt vaak toegepast bij een balkon, dakterras of ander dak waarop vaak gelopen wordt. Maar het is ook geschikt voor platte daken die niet of zelden worden belopen. Belangrijk zijn de eisen dat het isolatiemateriaal geen water opneemt (bijvoorbeeld uv bestendige XPS platen speciaal voor isolatie bovenop de dakbedekking), dat er voldoende dakopstand is (hoogte van de rand van het dak) zodat regenwater niet over de rand komt en de eis dat de dakbedekking nieuw is of in goede staat omdat er water kan kruipen tussen de isolatieplaten en de dakbedekking.

  In alle gevallen (bij zowel isolatie op als onder de dakbedekking) moet de dakrand in ieder geval 10 centimeter hoog zijn om te voorkomen dat regenwater over de dakrand stroomt in plaats van door de regenpijp. Mogelijk moet je de dakrand dus een stukje laten verhogen.

 3. Bonustip: Ga voor groen met een groendak
  In plaats van een laag grind of grijze tegels op je platte dak te plaatsen kun je verder (en vrolijker) isoleren met een groen dak. Een groendak isoleert beter dan grind of tegels op je dak, en in de zomer kan het tot wel 4 graden koeler zijn in de ruimte onder je groendak (Bron: Milieu Centraal). Een groendak is echter als isolatielaag op zichzelf onvoldoende. Het is dus geen vervanging van goede isolatie. Groene daken verhogen wel de isolatiewaarde, verbeteren de luchtkwaliteit en zijn een fijne plek voor vogels, bijen en ander insecten. Je hoeft er geen groene vingers voor te hebben want het is onderhoudsarm. En het ziet er nog mooi uit ook! Bovendien zorgt een groendak ook voor een licht verhoogd rendement van zonnepanelen als je die op een groendak legt. Check hier uitgebreid of je een geschikt dak hebt en hoe je een groendak kunt aan (laten) leggen.

Heb ik dakisolatie?

Is je huis gebouwd na 1992? Dan is jouw dak redelijk tot goed geïsoleerd. Huizen van vóór 1992 hebben vaak matige dakisolatie (isolatiedikte van 5 cm of minder). Als je een plat dak hebt, ligt het isolatiemateriaal soms zichtbaar op de dakbedekking. Als je een schuin dak hebt, zit het isolatiemateriaal vaak tegen het dakbeschot aan de binnenkant, zonder afwerkingsplaten. Het dakbeschot is het hout (of ander materiaal) waar de dakpannen op liggen. De isolatie zit dan tussen de grote dwarsbalken en is dus goed zichtbaar. Maar heb je een schuin dak en zit het isolatiemateriaal tussen het dakbeschot en de afwerkingsplaten aan de binnenkant? Dan is de isolatie door de afwerking niet zichtbaar. Je kunt kijken of het op een andere plek wel zichtbaar is: misschien zijn er op de voorzolder of achter schotten onafgewerkte delen, of is er een ventilatiepijp of rookgasafvoer die wat ruimte bij de afwerking heeft. Het kan zijn dat op die plekken het isolatiemateriaal wel zichtbaar en meetbaar is.

Geïnteresseerd in dakisolatie?

Onze installatiepartner Solease maakt gebruik van (technische) oplossingen die zich in de praktijk bewezen hebben. Zij kunnen je een goede offerte aanbieden voor vloerisolatie. Wil je zeker weten dat deze vorm van isolatie in jouw situatie het beste is, laat dan eerst een isolatie adviseur een keuring doen.


Subsidie aanvragen met meer gemak

Als u uw woning gaat verbouwen, isoleren of een apparaat installeert heeft u al genoeg aan uw hoofd. Simpel Subsidie regelt voor € 85,- uw subsidieaanvraag en doet een aantal checks.

Daarmee voorkomt u gedoe en heeft u een hogere kans op uitbetaling van het subsidiebedrag. U betaalt pas achteraf en op basis van 'no cure, no pay', zo loopt u geen enkel risico.
 

Je wordt doorverwezen naar de website van Simpel Subsidie

Andere duurzame oplossingen

Einde van tocht

Glasisolatie

Met goed geïsoleerde ramen is het lekker koel in de zomer en behaaglijk in de winter. Je huis wordt een stuk comfortabeler. Dus reken af met tocht en condens op de ramen en bespaar meteen ook flink op je stookkosten.

Lees meer Submenu

Behaaglijk gevoel

Spouwmuurisolatie

Wil je van die koude muren af en het behaaglijker maken in huis? Dan is spouwmuurisolatie een duurzame oplossing. Over het algemeen is het zo dat een investering in spouwmuurisolatie zich binnen 3 jaar terugverdient (bron: Milieu Centraal). En daarna ga je er meestal goed op vooruit.

Lees meer Submenu

Zelf stroom opwekken

Zonnepanelen

Je woning verbeteren kan de waarde ervan verhogen en je veel geld besparen. Milieu Centraal heeft berekend dat de winst van zonnepanelen vergelijkbaar is met 4% rente op een spaarrekening.

Lees meer Submenu

Warme voeten

Vloerisolatie

Wil je van die koude voeten af en het lekker behaaglijk maken in huis? Dan is vloerisolatie een duurzame oplossing. Wist je dat veel warmte uit je woonkamer verdwijnt door de vloer? Door je vloer goed te isoleren voelt je huis direct veel comfortabeler aan.

Lees meer Submenu

Minder vocht

Bodemisolatie

Is jouw kruipruimte erg laag of is jouw kruipruimte vochtig? Dan is bodemisolatie vaak een goede optie om uit te voeren. Door isolatiemateriaal op de bodem aan te brengen wordt de woning en de kruipruimte droger en wordt warmte beter vastgehouden.

Lees meer Submenu

Een extra tuintje

Groendak

Word jij ook zo vrolijk van groene daken? Logisch, want het is een fantastische plek voor bijen, vogels en vlinders. Én het zorgt voor verkoeling en wateropvang. T/m 30 september krijg je bovendien 15% korting als je via onze installatiepartner een offerte aanvraagt.

Lees meer Submenu