Zelf isoleren: 7 tips

Je hebt het minder snel koud als je op de bank TV kijkt. Je voeten voelen warmer aan. Een kind kan op zolder gaan slapen of je hebt eindelijk een fijn thuiskantoor. Door te isoleren krijg je meer comfort in huis. Bovendien bespaar je energie en uiteindelijk dus ook geld. Isoleren kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld met vloer-, spouwmuur- of dakisolatie. Elke woning kan geïsoleerd worden. Toch zijn 2 van de 3 woningen in Nederland nog niet goed geïsoleerd. Werk aan de woning dus!

In het submenu Isoleren vind je de verschillende isolatie oplossingen die we via onze installatiepartner aanbieden. Maar wist je dat je ook zelf eenvoudig wat aanpassingen kunt doen om je huis comfortabeler te maken? Onderstaande 7 kleine maatregelen helpen je op weg om er in de koude wintermaanden wat warmer bij te zitten.

TIJDELIJKE ACTIE: €100 KORTING PER ISOLATIEMAATREGEL

De energieprijzen bereiken een record dit jaar: de gemiddelde energiekosten per woning zijn bijna €200 hoger geworden. Gelukkig kun je door te isoleren flink op je energierekening besparen. Daarom heeft onze erkende installatiepartner Solease nu een tijdelijke actie waarbij je €100 korting krijgt per maatregel als je dit jaar nog een isolatiemaatregel via ons platform aanvraagt. 


Verban tocht met tochtbanden

Het is lastig om energie te besparen wanneer je huis tochtig is. Ban de tocht uit je huis door kieren en naden van je ramen, deuren, buitenmuren, zolder, dak, meterkast en kruipluik te dichten om te voorkomen dat warmte lucht naar buiten ontsnapt. Dit kun je doen met tochtband om de kieren dicht te maken rondom deuren, ramen en kruipluiken die open kunnen. Compressieband is geschikt voor naden tot 20 mm in vaste delen, zoals muren en vloeren. Bedek ook je brievenbus met een brievenbusborstel. Laat de kieren onder binnendeuren zitten, die zijn nodig voor goede ventilatie. Bij een gemiddelde hoekwoning/2-onder-1-kapwoning kan de besparing oplopen tot 70m3 gas en €60,- per jaar. (Bron: Milieu Centraal)


Isoleer de verwarmingsleiding

Lopen er leidingen van je verwarming door onverwarmde ruimtes? Dan loont het om deze te isoleren met buisisolatie. Met buisisolatie van 20 millimeter dik bespaar je op jaarbasis 3 m3 gas per meter verwarmingsleiding die je isoleert (bron: Milieu Centraal). Isoleer geen buizen in verwarmde ruimtes of buizen met drinkwater. Wat betreft het isoleren van waterleidingen kun je de volgende richtlijn aanhouden: de warm waterleiding moet je niet isoleren om Legionellabesmetting te voorkomen. De koud waterleiding moet je ook niet isoleren, tenzij er risico is voor opwarming, bijvoorbeeld doordat de koud waterleiding anders opwarmt door een ernaast gelegen warm waterleiding of verwarming, bijvoorbeeld een cv-leiding of vloerverwarming. Een andere uitzondering is een warm water circulatieleiding: die moet altijd geïsoleerd worden en is zo warm dat de Legionellabacterie afsterft.


Isoleer je ramen met kozijnfolie

Heb je enkel of dubbel glas? En kun of wil je je glas niet vervangen door isolatieglas? Dan loont het om deze tijdelijk te isoleren met kozijnfolie. Door dit folie op de kozijnen aan te brengen en strak te spannen over je ramen worden de isolatiewaardes van enkel en dubbel glas verbeterd. Zo wordt die van enkel glas bijna gelijk aan die van dubbel glas en die van dubbel glas bijna aan die van HR-glas. Hierdoor voorkom je een hoop warmteverlies, bij enkel glas bespaar je per m2 raam 11 euro per jaar! Bij dubbel glas is dit 3 euro per m2 raam per jaar. (Bron: Milieu Centraal)

Vergeet niet om de landelijke en regionale subsidieregelingen in de gaten te houden om te zien wat er wordt vergoed, mocht je je ramen uiteindelijk willen vervangen.


Houd de warmte binnen

Is je buitenmuur niet geïsoleerd? Dan verdwijnt achter de verwarming veel warmte door de muur naar buiten, wat natuurlijk zonde is. Het beste is de muur te isoleren, maar als dat niet kan is het plaatsen van radiatorfolie een goede en simpele oplossing. Plak de folie achter de verwarming, dit kan met dubbelzijdig of magneet tape, hierdoor zie je de folie niet eens zitten. Per m2 radiatorfolie bespaar je 10 m3 gas per jaar, gelijk aan 8 euro. (Bron: Milieu Centraal)


Doe gezellig de gordijnen dicht

Het beste is om je ramen te vervangen door HR++ glas of triple glas, maar als dat niet kan kun je ook denken aan isolerende raambekleding. Gebruik deze goed: door je gordijnen dicht te doen wanneer het donker is help je om de warmte in de kamer te houden. Omdat je gordijnen warmer worden dan glas, voelt het met dichte gordijnen een stuk comfortabeler aan. Let er wel op dat je gordijnen op de vensterbank eindigen en niet over je verwarming hangen, anders blokkeer je de opstijgende lucht en zal je juist harder moeten stoken.


Doe de deur dicht en verwarm alleen waar je bent

Zit je ‘s avonds lekker op de bank TV te kijken, doe dan alle deuren van de kamer dicht en verwarm alleen de woonkamer. Volgens Milieu Centraal kan je hier gemiddeld zo’n €240,- per jaar mee besparen! Geen zin om hier elke keer aan te moeten denken? Een deurdranger of deurveer is hier de ideale oplossing voor, deze doet automatisch voor jou de deur dicht.


Verspreid de warmte

Heb je een verwarming met een dubbele of driedubbele plaat dan kan een radiator-ventilator een goede optie zijn om je huis comfortabeler te maken. Het enige wat je hoeft te doen, is de ventilator in het stopcontact te stoppen en onderaan je radiator te plakken. Wanneer de verwarming aan staat verspreidt de ventilator de warme lucht sneller door je kamer. Hierdoor is je huis sneller opgewarmd en hoeft de verwarming minder lang of minder hard te branden. (Bron: Milieu Centraal)


Toch hulp nodig?

Onze installatiepartners maken gebruik van (technische) oplossingen die zich in de praktijk bewezen hebben. Wil je zeker weten welke isolatie in jouw situatie het beste is, laat dan een adviseur via onze partner langskomen voor vrijblijvend advies.

*Kijk voor de actievoorwaarden op de website van Solease