Financieren

Je vindt hier meer informatie over de verschillende mogelijkheden om de verduurzaming van je woning te financieren. Wil je een indruk krijgen van welke mogelijkheden er voor jou zijn, zoals het inzetten van spaargeld, het afsluiten van een persoonlijke lening of het (mee)financieren op je hypotheek? Je financieel adviseur kan je hier meer over vertellen en informeert je over de mogelijkheden. Ook kan de financieel adviseur je desgewenst adviseren over de hypotheek.


Spaargeld inzetten

Spaargeld levert op dit moment nauwelijks nog iets op. Het inzetten van je eigen geld om je woning te verbeteren kan een mooi rendement opleveren. Zo kan je dubbel voordeel hebben: meer comfort uit woongenot én op slimme wijze besparen op je energiekosten. Bovendien kan de waarde van je woning stijgen wanneer je energiebesparende maatregelen toepast. Laat je inspireren door de voorbeelden hiernaast.

Houd er wel rekening mee dat je een voldoende buffer hebt én overhoudt. Je maakt kosten voor het toepassen van de verduurzamingsmaatregel en het is niet zeker dat je alle kosten terugverdient. Bereken de hoogte van je buffer hier.

  • Huis isoleren: gemiddeld 6-11% rendement per jaar
  • Zelf energie opwekken met zonnepanelen: gemiddeld 4% rendement per jaar

Bron: Milieu Centraal


Geld lenen

Met behulp van een paar korte vragen verkrijg je een eerste inschatting van de financieringsoplossing die bij jouw situatie past. Kijk hier voor een precieze berekening en het afsluiten van de persoonlijke lening duurzaamheid. Kijk hier voor meer informatie over deze Persoonlijke lening duurzaamheid. 

Houd er rekening mee dat de opbrengsten van je duurzame investering door allerlei factoren variabel kunnen zijn. Het kan zijn dat de opbrengsten van de investering lager zijn dan de termijnbedragen van de lening. De betaling van de lening is een vaste verplichting gedurende de looptijd. Dit betekent dat de kosten voor de lening moeten worden betaald, ook wanneer de hoogte van de energiebesparing lager uitvalt dan verwacht.

Bekijk altijd goed de voorwaarden voordat je een lening afsluit. De lening moet passen bij de investering die je van plan bent te doen. Kijk ook of er bepaalde voorschriften aan de lening verbonden zijn.

Bekijk daarnaast of je voldoet aan de voorwaarden om de rente in aftrek te kunnen brengen van de belasting in box 1 bij je aangifte inkomstenbelasting. Voldoe je niet aan de voorwaarden dan is de rente niet aftrekbaar maar komt het saldo van de lening in mindering op je box 3 vermogen.


Persoonlijke lening duurzaamheid

De Persoonlijke lening duurzaamheid is een lening die op dit moment alleen aangeboden kan worden aan klanten van SNS met toegang tot Mijn SNS. Dit is een lening die ingezet kan worden wanneer je energiebesparende maatregelen wil toepassen in je woning. Je kunt maximaal €75.000,- lenen tegen een aantrekkelijke rente, zonder extra advieskosten. De looptijd van deze lening is maximaal 10 jaar. Kijk hier voor meer informatie over de Persoonlijke lening duurzaamheid. 


Energiebespaarlening

Als huiseigenaar of VVE kun je voordelig lenen bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Deze lening is bedoeld voor 14 duurzame maatregelen waaronder isoleren en duurzame warmte opwekking. Klik hier om alles over de Energiebespaarlening te lezen.


Hypotheek verhogen

Het verhogen van je hypotheek kan op 2 manieren:

Tweede hypotheek
Je kunt extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen om je huis te verduurzamen. Dit kan door een tweede hypotheek te nemen. De bank toetst dan nog wel of je aan de normen voldoet en je de extra lasten kunt betalen. Bij een tweede hypotheek sluit je een extra hypotheek af naast je huidige hypotheek. Dat kan in 2021 voor een bedrag tot 106% van de marktwaarde. Het hypotheekbedrag komt in een bouwdepot waaruit je de rekeningen voor de verduurzaming kunt betalen.  Voor het afsluiten betaal je advieskosten, en mogelijk ook notariële kosten en taxatiekosten.

Hogere inschrijving
Staat je hypotheek bij de notaris hoger ingeschreven dan het bedrag dat je nu leent? Dan kun je zonder tussenkomst van een notaris je hypotheek verhogen voor een verduurzaming tot 106% van de marktwaarde van je woning of maximaal het bedrag waarvoor de hypotheek is ingeschreven. De bank toetst dan nog wel of je aan de normen voldoet en je de extra lasten kunt betalen. Houd nog wel rekening met kosten voor advies en voor taxatie.